Metaxa, to grecka odmiana alkoholu, który należy do grupy Brandy – destylatu z wina (Muscat). Ponadto zawiera ona niewielką domieszkę wina, a pochodzenie oraz leżakowanie w dębowych beczkach nadaje jej drzewnego, wytrawnego aromatu z delikatnym śliwkowym posmakiem, który czyni ją niepowtarzalną. Zawiera ona także domieszkę ziół wzbogacających aromat, w tym specyficzny anyż.
Destylat sporządza się na bazie wina z czerwonych winogron tzw. Muscat’u. Wynikiem dwukrotnej destylacji jest około sześćdziesięcioprocentowy trunek, który leżakuje w dębowych kadziach od trzech do piętnastu lat. Po tym czasie doprawiany jest winem, ziołami a następnie słodzony i przelewany do beczek, w których leżakuje przez co najmniej pół roku, zanim zostanie zabutelkowany. Ilość gwiazdek oznacza lata leżakowania (trzy, pięć, siedem lub dwanaście). Istnieje także Metaxa Private Reserve – leżakująca przez trzydzieści lat.
Metaxę można pić samą, w sposób w jaki pija się koniak czy brandy lub w postaci naszych ulubionych drinków. W Grecji Metaxa doskonale smakuje ze świeżym mlekiem i lodem. Można ją także spożywać na lodzie, z plasterkiem pomarańczy i gorzką czekoladą. Doskonale nadaje się także do gotowania, nadając daniom niepowtarzalny charakter.
Drinki na Metaxie
Poniżej znajdziesz przepisy na klasyczne drinki z brandy. Spróbuj je zmieszać bazując na Metaxie i oceń ich walory smakowe 🙂
Brandylicious
Drink na brandy z likierem pomarańczowym i ziołową nutą. Sposób na rozgrzanie po jesienno-zimowym spacerze.