„Przepyszne brandy” to  modyfikacja jednego z klasyków „The Calvados Cocktail”. Przy tej okazji warto na chwilę zatrzymać się przy alkoholu bazowym oraz historii drinka oryginalnego. Calvados to nic innego jak francuskie brandy jabłkowe, które wywodzi się z regionu Normandii. Sam koktail natomiast powstał zupełnie gdzie indziej, bo w Londynie. Jego autorem jest Harry Craddock, który był barmanem w 5-cio gwiazdkowym, londyńskim hotelu Savoy. Przepis na drinka po raz pierwszy opublikowany został w latach 30-stych ubiegłego stulecia przez samego autora w książce pod tytułem “The Savoy Cocktail Book”.

Modyfikacja Calvados Cocktail polega na zastosowaniu zwykłej brandy, zamiast Calvadosu. Ponadto zamiast markowego Cointreau można użyć likieru pomarańczowego z niższej półki – gwarantujemy, że drink będzie równie pyszny. Niestety problemem może być ze znalezieniem zamiennika dla Angostury, gdyż nie jest ona powszechnie dostępna, a  jej charakterystyczny smak jest trudny do zastąpienia. Jeśli jej nie dodamy, koktajl  straci swój ziołowy posmak. W takiej sytuacji warto rozważyć dodanie gwiazdki anyżu, lub 20 ml wytrawnego wermutu. Na zakończenie: czego zdecydowanie należy unikać, to gotowego soku pomarańczowego! No i oczywiście gorzka czekolada, którą drinki na bazie brandy „bardzo lubią” 🙂