Podstawowe narzędzia pracy barmana, czyli sprzęt barmański potrzebny każdemu barmanowi.

Akcesoria barmańskie są dla barmana tym, czym pędzle dla artysty. Dla początkującego barmana posiadanie odpowiednich narzędzi jest tak samo ważne, jak uzyskanie prawidłowej receptury. W poniższym wpisie prezentuję Ci 10 podstawowy narzędzi barmana, dzięki którym praca za barem (nawet tym w domowym zaciszu) będzie sprawna i efektowna.

 

1. Shaker

Shaker jest najważniejszym i podstawowym narzędziem w miksologii, z którego każdy barman korzysta najczęściej. Funkcje shakera: łączenie składników poprzez wstrząsanie lub mieszanie, schładzanie napoju przy minimalnym rozcieńczeniu oraz odcedzanie. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele wariantów cocktail shaker’ów, które różnią się zarówno stylem, jak i wzorem. To, na jaki shaker się zdecydujesz zależy wyłącznie od Twoich preferencji, stopnia zaawansowania i opanowania techniki mieszania cocktaili. Poniżej przedstawiam cztery najpopularniejsze typy shaker’ów:

 

  • Boston Shaker

Boston Shaker jest dwuczęściowym shaker’em składającym się z kubka wykonanego ze stali nierdzewnej (kubek mikserowy) oraz szklanej szklanicy. Powszechna kombinacja shakera bostońskiego to kubek o pojemności 800 ml oraz szklanica 450 ml. Zdecydowanie jeden z najpopularniejszych narzędzi do mieszania koktajli, który jest wybierany przez profesjonalnych barmanów.

 

  • Coobler Shaker

Tradycyjny, 3-częściowy shaker, który składa się z kubka, głowicy z sitkiem oraz przykrywki. Zaletą Coobler’a jest łatwość kontrolowania podczas wstrząsania oraz wbudowane sitko, dzięki któremu nie potrzebujesz dodatkowego sita podczas nalewania drinka do szkła. Główną wadą, która rzutuje na sprawność i szybkość przyrządzania koktajli jest trudność w oddzieleniu kubka od głowicy. Rekomendowany dla początkujących barmanów.

 

  • Shaker francuski (paryski)

2-częściowy shaker składający się z metalowego kubka mikserowego oraz głowicy bez wbudowanego sitka. Metalowa konstrukcja zapewnia największą wydajność podczas chłodzenia napoju, a grzechot kostek lodu uderzających o ściany shakera przykuwa uwagę i brzmi obłędnie. Przylegające do siebie części shakera mogą sprawiać trudności podczas oddzielania kubka od głowicy.

 

  • Shaker Tin Tin

Shaker dwuczęściowy, składający się z metalowych kubków o różnej pojemności, które nachodzą na siebie. Podobnie jak w przypadku shakera francuskiego, dzięki metalowej konstrukcji w szybki i wydajny sposób schłodzisz mieszany napój. Części Tin Tina nie przylegają do siebie co sprawia, że oddzielenie pojemników nie sprawia trudności.

 

2. Sito barmańskie (sito barowe)

Kolejnym niezbędnym narzędziem każdego barmana jest sito barmańskie, zwane również sitem barowym lub koktajlowym. Sito barowe służy do oddzielania zbędnych składników (np. lód, cząstki owoców lub zioła) z koktajlu przelewanego do kieliszka po ówczesnym mieszaniu w shakerze bez wbudowanego sita (np. Boston Shaker). Najpopularniejszymi sitkami barmańskimi są:

  • Sito Hawthorne – składa się z tarczy, uchwytu oraz „zębów” stabilizujących osadzenie metalowej sprężyny dzięki której sito dopasowuje się do rozmiaru shakera lub szklanicy,
  • Sito Julep – wyglądem przypomina durszlak, składa się z uchwytu, na którym osadzona jest perforowana tarcza odcedzająca,
  • Sito Siatkowe/Stożkowe – sitko o drobnych oczach osadzone na uchwycie. Dostępne w różnych rozmiarach i kształtach. Zwykle używane jako dodatkowe sito,  trzymane pod pierwszym sitem.

 

 

 

3. Łyżka barmańska (łyżka barowa)

Łyżka barowa to wyspecjalizowana łyżka używana w miksologii do mieszania koktajli bezpośrednio w szklance/kieliszku lub kubku mikserowym (szklanicy). Łyżkę barową charakteryzuje spiralna budowa, która umożliwia tworzenie warstwowych drinków (zapobiega rozpryskiwaniu kolejno nalewanych składników, dzięki czemu warstwy nie mieszają się). Kolejną funkcją łyżki jest możliwość stosowania jej jako miarka do odmierzania składników, takich jak syropy (w zależności od rodzaju łyżki, od 2,5 ml do 5 ml). Łyżka barowa wykonana jest ze stali nierdzewnej, dzięki czemu jest bardzo trwałym narzędziem oraz nie wpływa na smak koktajlu. Długość łyżki umożliwia swobodne mieszanie zarówno w wąskich szklankach, jak i większych szklanicach.
Istnieje wiele typów łyżek barowych, jednak najpopularniejszymi są:

  • Europejska łyżka barowa, trzon łyżki zakończony jest płaskim krążkiem, który umożliwia tworzenie warstw
    oraz rozgniatania liści mięty lub kostek cukru,
  • Amerykańska łyżka barowa, trzon łyżki zazwyczaj zakończony jest kolorową, gumową nakładką (z reguły czerwoną), której funkcją jest zakrycie zakończenia łyżki i ochrona rąk barmana. Spiralny skręt umieszczony jest tylko w środkowej części łyżki,
  • Japońska łyżka barowa, elegancka łyżka zakończona charakterystyczną „łezką” lub widelcem.

 

 

 

4. Jigger – miarka barowa (miarka barmańska)

Precyzja i właściwie dobrane proporcje składników każdego koktajlu jest najważniejszym aspektem sztuki miksologii alkoholi. Jigger, czyli miarka barowa jest niezbędnym narzędziem, dzięki któremu odmierzysz odpowiednie ilości wybranych składników. Najczęściej spotykane są dwuczęściowe miarki, które składają się z dwóch czasz, z czego jedna ma dwukrotnie większą pojemność. Najpopularniejszymi i powszechnie dostępnymi są Jigger’y o pojemności 20-40 ml oraz 25-50ml. Ze względu na różnorodność do wyboru masz również jednoczęściowe miarki o zróżnicowanych pojemnościach, z wewnętrzną miarką/podziałką oraz szeroki wybór pod względem wyglądu, kształtu i wykończenia narzędzia.

 

 

5. Muddler (moździerz)

Muddler jest klasycznym i prostym narzędziem służącym do rozcierania lub rozgniatania składników koktajli, takich jak mięta czy owoce cytrusowe. Moździerz może być wykonany z różnych materiałów, np. stal nierdzewna, drewno lub tworzywo sztuczne, zakończone gładką lub ząbkowaną głowicą.

 

 

6. Nalewak (dozownik)

Nalewak to metalowa lub plastikowa rurka osadzona na gumowej nakładce, służy do nalewania napojów z precyzją i dokładnością, zapobiegając przy tym przelania oraz rozlania napoju poza szklankę. Wyposażony jest w mechanizm, który kontroluje przepływ cieczy powodując, że wydostaje się ona z butelki jednostajnym strumieniem.

 

7. Ręczny wyciskacz do cytrusów

Świeżo wyciśnięty sok z cytrusów jest idealnym składnikiem wykorzystywanym do przygotowania wyśmienitego koktajlu. Ręczny wyciskacz do cytrusów jest małym, poręcznym narzędziem, dzięki któremu w łatwy i szybki sposób wyciśniesz sok z cytryn, limonek lub grejpfrutów.

 

8. Szczypce do lodu, szufelka do lodu

Lód jest niezbędnym składnikiem większości koktajli. Używanie szufelki lub szczypiec do lodu pozwala na zachowanie higieny pracy.

 

 

9. Szklanica barowa (kubek miksowy)

Szklanica barowa jest naczyniem przeznaczonym do mieszania koktajli przed wlaniem ich do kieliszka. Pojemność szklanicy powinna wynosić powyżej 500 ml oraz posiadać dzióbek, ułatwiający precyzyjne przelanie koktajlu do szkła.

 

10. Inne przydatne narzędzia:

  • otwieracz,
  • nóż Zester (do obierania skórek z cytrusów),
  • korkociąg do wina,
  • mała tarka,
  • widelczyki do cytrusów,
  • obieraczka do warzyw,
  • lejek,
  • mieszadełka, słomki/rurki, wykałaczki i inne elementy dekoracyjne.

 

Dzięki dobrze dobranym narzędziom Twoja praca za barem może być precyzyjna, dokładna i efektowna. Warto więc zaopatrzyć się w najlepszy oraz najwygodniejszy sprzęt, który przyczyni się do stworzenia drinków i koktajli, których smak pobudzi zmysły i zapewni smakowe doznania na najwyższym poziomie.

 

 

 

 

 


Dodaj komentarz

Prawa autorskie © DrinkMixer 2018