Blue Curaçao – charakterystyczny niebieski likier sławny na całym świecie.

Blue Curaçao jest niewątpliwie jednym z najbardziej znanych likierów na całym świecie, wykorzystywanym w wielu koktajlach i drinkach. Intrygująca barwa likieru zdecydowanie przełożyła się na popularność trunku, dzięki czemu Blue Curaçao ma swoje wierne grono oddanych miłośników. Skąd pochodzi, jak smakuje i co to właściwie jest?

Curaçao to tropikalna wyspa na morzu Karaibskim u wybrzeży Wenezueli, którą otacza czysta, lazurowa woda okraszona pięknymi i barwnymi widokami. W Willemstad, stolicy Curaçao, domy malowane są w różnych, jaskrawych kolorach, które są pięknym kontrastem dla błękitu otaczających ją wód. Wyspa jest urokliwym, spokojnym zakątkiem, gdzie przez cały rok świeci słońce, co przyciąga miłośników egzotycznych, ciepłych wakacji.

 

Historia powstania likieru Blue Curaçao nie jest zbyt jasna. Według niektórych źródeł pierwszym producentem likieru była holenderska marka alkoholi Bols, inne zaś podają destylarnię likierów z wyspy Curaçao – Senior.

Oficjalny likier powinien być sporządzony z suszonych skórek małych pomarańczy „Laraha”, które charakteryzują się gorzkim smakiem. To właśnie na wyspie Curaçao (w wyniku niepowodzenia przy wyhodowaniu innej odmiany pomarańczy) pierwszy raz zaczęto uprawiać pomarańcze „Laraha”.

 

Wyspa Curaçao została odkryta w 1499 roku przez hiszpańską wyprawę. Nowo przybyli osadnicy, mając nadzieję na rozwój rolnictwa, zaczęli hodowlę pomarańczy z Walencji. Niestety palące słońce oraz suchy klimat nie sprzyjały wyhodowaniu pysznych pomarańczy rodem z Hiszpanii, siejąc spustoszenie na zasadzonych drzewach. Cytrusy stały się gorzkie, zielone i niejadalne do tego stopnia, że nawet zwierzęta zamieszkujące wyspę nie chciały ich jeść. Dopiero kilka lat później odkryto, że skórka porzuconych owoców zawiera eteryczne oleje emanujące przyjemnym zapachem . Wysuszone skórki pomarańczy zostały zebrane przez osadników, a następnie maczane w alkoholu tworząc ekstrakt i tak właśnie powstał pierwszy likier Curaçao. Zawartość alkoholu ze względu na licznych producentów niebieskiego likieru waha się od 15% do 40%.

 

Naturalny kolor likieru pomarańczowego jest bezbarwny. Charakterystyczny niebieski odcień likieru uzyskiwany jest za pomocą barwników spożywczych. Dlaczego niebieski? Prawdopodobnie dla przyciągnięcia uwagi, urozmaicenia wyglądu drinków i koktajli. Niebieski kolor przywołuje myśl o tropikalnych wakacjach, egzotyce, błękicie oceanów i nieba. Koktajle z niebieskim likierem wyglądają oszałamiająco i zachęcająco. Kolorystyka trunku nie wpływa (a przynajmniej nie powinna wpływać) na smak likieru, który charakteryzuje cierpko-gorzki smak pomarańczy przełamany słodyczą. Ciekawostką jest również teoria, jakoby wiele lat temu do zabarwiania likieru używano skrzydeł niebieskich ważek indyjskich, czego zabroniono ze względu na drastyczne zmniejszenie populacji gatunku, który został zagrożony wyginięciem.

 

Z czym pić Blue Curaçao?

Likier Blue Curacao może stać się inspiracją do stworzenia wielu rozmaitych drinków. Pomarańczowy smak likieru doskonale komponuje się zarówno w zestawieniu ze słodkimi, owocowymi napojami, jak i cierpkimi, bardziej gorzkimi sokami, napojami gazowanymi, cytrusowymi lemoniadami lub w połączeniu z innym alkoholem (np. tworząc shoty). Jednym zdaniem: masz tysiące opcji i możliwości, które warto wypróbować. Używając syropu Blue Curacao z łatwością przygotujesz intrygujące, egzotyczne drinki oraz koktajle bezalkoholowe, na których punkcie szaleją zarówno dzieci jak i dorośli. Zdecydowanym faworytem wśród producentów syropów barmańskich jest firma MONIN, której produkty są wysokiej jakości, pozostawiając daleko w tyle pozostałych wytwórców.

Najbardziej znanymi w Polsce producentami likieru są:

  • Bols
  • Toorank
  • De Kuper
  • Mari Brizard
  • MONIN

 

Kurakao, kiraso, kyraso? Jak poprawnie wymówić nazwę likieru Blue Curaçao?

Dla wielu nowicjuszy wkraczających w świat egzotycznych alkoholi, ale również dla miłośników niebieskiego likieru nazwa trunku jest nieco problematyczna. Najczęściej błędnie stosowaną nazwą likieru jest „kurakao”. Nazwa likieru pochodzi od nazwy wyspy Curaçao, na której zapoczątkowano produkcję niebieskiego trunku. Językiem urzędowym na tropikalnej wyspie jest niderlandzki i papiamento, dlatego nazwę likieru poprawnie można wymówić w dwojaki sposób:

 

  • z języka niderlandzkiego – blu kirasau

 

  • z języka papiamiento – blu kurasau

 

 

Nasze drinki z Blue Curaçao:

Jack Frost

Efektowny drink, który zachwyca wyglądem i rozpieszcza podniebienie kokosową nutą smaku.

author Dodane przez Natalia

Pyszniacha

Zielona, pomarańczowa wariacja smaków.

author Dodane przez Natalia

Neonówka

Ananas z kokosem – duet idealny.

author Dodane przez Natalia

Blue Kamikaze

Jeden z najpopularniejszych shotów świata w wydaniu niebieskim, za sprawą blue curacao.

author Dodane przez Kajetan

Blue Lagoon

Błękitna Laguna to zdecydowanie cytrusowe orzeźwienie w intrygującym kolorze Pacyfiku.

author Dodane przez Kajetan

Fioletowy Sen

Tequlia dla wybrednych czyli nietuzinkowy smak w nietuzinkowym kolorze.

author Dodane przez Kajetan


Dodaj komentarz

author
Dodane przez Natalia
Najnowsze komentarze
Najnowsze przepisy

Prawa autorskie © DrinkMixer 2018