Typy i rodzaje szkła do drinków i cocktaili.

Bywając na imprezach, w restauracjach, barach bądź klubach na pewno zwróciłeś uwagę na ilość i zróżnicowanie szkła znajdującego się za barem.  Dlaczego napoje serwowane przez barmanów przygotowywane są w różnego rodzaju szkła i jakie to ma znaczenie? W tym wpisie znajdziesz odpowiedź na te pytania.

 

Dlaczego warto korzystać z różnego rodzaju szkła?

Dobierając odpowiednie szkło do drinka lub koktajlu, który zamierzasz przygotować, dbasz o jakość napoju. Rodzaj szkła, który wybierzesz ze względu na kształty, wielkość i pojemność pomaga między innymi wydobywać aromat i smak, ogrzewa lub chłodzi koktajl. Dobór odpowiedniego szkła ma zatem ogromne znaczenie zarówno ze względów wizualnych, jak i doznaniowych. Wpływa na jakość serwowanego trunku oraz pobudza zmysły, a nawet wyobraźnię 😉

 

Kieliszek do czerwonego wina

Kieliszek do czerwonego wina powinien mieć szeroką czaszę, która pomaga w napowietrzeniu napoju. Pozwalamy w ten sposób winu oddychać, co wydobywa aromat oraz poprawia smak. Nóżka kieliszka do wina powinna być na tyle długa, aby swobodnie złapać kieliszek nie ogrzewając odpowiednio schłodzonej cieczy. Pojemność kieliszka oraz długa nóżka ułatwiają również mieszanie wina w szkle, co ma wpływ zarówno na napowietrzenie, jak i wydobycie aromatu. Wybierając cienkie, przeźroczyste szkło uwydatnisz barwę wybranego wina oraz w razie potrzeby z łatwością ogrzejesz w dłoniach zbyt schłodzony trunek.

 

Kieliszek do białego wina

Białe wino, w odróżnieniu od wina czerwonego, jest delikatniejsze oraz ma bardziej subtelny zapach. Kieliszek do białego wina powinien delikatnie zwężać się ku górze naczynia, przypominając swoim wyglądem kształt tulipana. Subtelny kształt kieliszka zmniejsza obszar napowietrzenia trunku, dzięki czemu wino nie utlenia się zbyt szybko, a aromat koncentruje się na górnej części kieliszka umożliwiając tym samy delektowanie się bukietem napoju. Dzięki długiej nóżce kieliszka nie ogrzejesz odpowiednio schłodzonej cieczy ciepłem dłoni. Cienkie, przeźroczyste szkło uwydatni kolor wina.

 

Kieliszek do szampana – „szampanówki”

Najpopularniejszym rodzajem  kieliszków do szampana jest kieliszek typu Flet. Flety to wysokie, wąskie kieliszki, których kształt zabezpiecza bąbelki i aromaty przed szybkim ulotnieniem.

Kolejnym rodzajem kieliszków do szampana są Tulipany, które swoim wyglądem przypominają wyżej wspomniane Flety. Tulipany są wysokie, jednak w odróżnieniu od Fletów mają szerszą czaszę, co nawiązuje wyglądem do tulipana. Kształt ten pozwala na swobodne zakręcenie cieczą w kieliszku, pozwala winu oddychać, a zapach jest bardziej skoncentrowany i wolniej się ulatnia . Polecane do degustacji najbardziej wyrafinowanych szampanów.

Ostatnim typem kieliszków do szampana są Pucharki (zwane również Czarkami lub Szampankami). Pucharki są najstarszym rodzajem kieliszków do szampana, które wyparły obecnie najpopularniejsze Flety. Charakteryzują się płaską, szeroką oraz płytką czarką osadzoną na wysokiej nóżce. Kształt kieliszków, zdaniem ekspertów, wpływa na zbyt szybkie ulotnienie aromatu i bąbelków.

W kieliszkach do szampana możesz serwować drinki i koktajle przygotowywane na bazie wina musującego.

 

Snifter czyli koniakówka

Kieliszki typu Snifter charakteryzują się pękatym, zwężającym się ku górze kształtem czaszy (przekłada się to na koncentrowaniu aromatu alkoholu w górnej części szkła), która osadzona jest na krótkiej nóżce. Podczas spożywania napoju kieliszek powinien być układany w dłoni, co powoduje ogrzewanie alkoholu, wydobywając tym samym głębię aromatu. Szeroka czasza kieliszka umożliwia również mieszanie napoju w szkle, co powoduje napowietrzanie oraz wyzwalanie zapachu trunku. Przeważnie używane do brandy oraz whisky.

 

Kieliszek cocktailowy

Klasyczny oraz tradycyjny kieliszek cocktailowy cechuje się czaszą w kształcie odwróconego stożka osadzonego na długiej, cienkiej nóżce, która tak jak w przypadku kieliszków do wina, zapobiega ogrzewaniu trunku podczas spożywania. W kieliszkach cocktailowych, zwanymi również kieliszkami martini, serwuje się cocktaile „straight-up”, czyli wstrząsane lub mieszane z lodem, po czym po ówczesnym odcedzeniu przelewane do schłodzonego szkła. W kieliszku serwujemy cocktaile takie jak: Martini, Manhattan, Daiquiri, Metropolitan.

 

Highball

Szkło typu Highball to wysoka, prosta lub o urozmaiconym kształcie szklanka, zazwyczaj o pojemności od 240 ml do 350 ml. W szkle Highball serwujemy klasyki, takie jak: Mojito, Cuba Libre, Gin & Tonic, Long Island Iced Tea. Przed wlaniem napoju do szklanki należy napełnić ją co najmniej do połowy lodem. Dobrze jest schłodzić wcześniej szkło w lodówce lub w trakcie przygotowywania drinka kościami lodu, które przed przelaniem gotowej mieszanki należy wymienić i uzupełnić szklankę ponownie lodem. Nazwa pochodzi od klasycznego koktajlu Highball, który jest prostym połączeniem szkockiej whisky i wody gazowanej.

 

Collins

Nazwa szkła pochodzi od linii cocktaili Collins (kwaśne drinki najczęściej przyrządzane na bazie ginu, soku z cytryny, cukru i wody gazowanej, podawany na lodzie),  spośród których najsłynniejszym jest Tom Collins. Szklanki typu Collins są wysokie i okrągłe, a ich pojemność wynosi od 350 ml do 410 ml. Powszechnie uważa się je za odmianę szkła typu Highball ze względu na podobieństwo, niemniej istnieje subtelna różnica pomiędzy tymi typami szkła: szklanki Collins różnią się tym, że są węższe od szklanek typu Highball co sprawia, że są one bardzo praktyczne, gdy pijemy cocktail bezpośrednio ze szklanki.

 

Cordial

Mały kieliszek do serwowania likierów i kordiałów, często po posiłku z deserem. Ozdobny styl szkła wynika z wąskiej, długiej czaszy kieliszka osadzonej na wysokiej nóżce, która poszerza się ku górze. Stanowią elegancką oprawę każdej ekskluzywnej kolacji,

 

Copita

Copita jest małym kieliszkiem na nóżce idealnym do picia sherry oraz powszechnie używanym do degustacji trunków takich jak whisky. Czarka kieliszka zawęża się ku górze oraz jest stosunkowo wysoka jak na swój rozmiar. Wyglądem przypomina mniejszą wersję kieliszka do białego wina.

 

Coupe – czarka

Coupe jest chyba najbardziej kultowym modelem szkła koktajlowego. Pierwotnie zaprojektowane zostały z przeznaczeniem do serwowania w nich szampana, jednak z upływem czasu zostały zaadaptowane przez barmanów  szukających alternatywy dla kieliszków Martini  podatnych na rozlewanie. Charakteryzują się szeroką, płytką czarką o zaokrąglonych brzegach, osadzoną na wysokiej, smukłej nóżce. Ich przeznaczenie skupia się wyłącznie na serwowaniu drinków straight-up, czyli cocktaili wstrząsanych lub mieszanych aż do momentu schłodzenia, a następnie podawane bez lodu. Wysoka nóżka zapobiega ogrzewaniu napoju dłońmi.

 

Hurricane

Hurricane jest wysoką szklanką z charakterystycznymi wycięciami wzdłuż górnych linii bocznych naczynia, czyniąc go tym samym bardzo efektownym. Nazwa pochodzi od  podawanego w nim koktajlu Hurricane. Ze względu na wspomnianą efektowność naczynia na rynku dostępne są szklanki tego typu o różnej pojemności, sięgających nawet 600 ml. Popularne drinki serwowane w Hurricane: Sex on The Beach, Blue Hawaii, Żar Tropików, Pina Colada.

 

Kieliszek do Margarity

Kieliszek do Margarity jest odmianą szkła koktajlowego Coupe, w którym serwuje się Margaritę, którą ciężko wyobrazić sobie w innym szkle koktajlowym. Kieliszek charakteryzuje się podwójną czaszą, która nadaje objętości oraz uatrakcyjnia wygląd naczynia.

 

Słoiki – Mason Jar

Cieszące się popularnością w ostatnich sezonach słoiki Mason Jar, w których można serwować różnego rodzaju drinki w letnie, upalne dni:  Mojito, lemoniady, koktajle ze świeżymi owocami.

 

Old-Fashioned – Lowball

Old-Fashioned lub  Lowball jest jedną z najbardziej popularnych szklanek do drinków i koktajli. Nazwa pochodzi od drinka Old-Fashioned, który prawie zawsze podawany jest w tym szkle. Z biegiem lat szkło zyskało ogromną popularność i korzysta się z niego również przy spożywaniu wody lub soku w domowym zaciszu. Istnieje wiele odmian szklanek Old-Fashioned, które różnią się wyglądem. Szklanki tego typu są niskie, mają grubą podstawę oraz proste lub rżnięte boki, a ich pojemność wynosi od 180 ml do 300 ml. Lowball stosuje się do serwowania drinków „on the rocks”, czyli wlewanych na kostki lodu, można podawać w nich whisky oraz podobne alkohole bez dodatków.

 

Parfait

Parfait to wysoka, smukła szklanka na krótkiej nóżce, w której podaje się owocowe drinki lub mieszanki likierów połączonych z innymi alkoholami. Często wybierana również do serwowania lodów i innych deserów.

 

Shot

Mały kieliszek, niezwykle popularny, a większości z nas znany jako kieliszek do wódki. Występuje we wszystkich możliwych kształtach i rozmiarach o pojemności od 25 ml do 60 ml. Służy do serwowania popularnych shot-ów, likierów solo lub w formie warstwowych shot-ów oraz wstrząśniętych napojów alkoholowych wypijanych na raz. Kieliszki do shot-ów różnią się kształtem, wysokością, smukłością oraz przeznaczeniem, na przykład kieliszki do tequili. Jedyną wspólną cechą wszystkich tych kieliszków jest mała objętość, dzięki której napój wypijany jest natychmiast, bez konieczności sączenia i delektowania się smakiem. Popularne shot-y: Kamikaze, Wściekły Pies, B-52, Małpi Mózg, Woo Woo.

 

Podsumowanie

Używanie różnego rodzaju kieliszków i szklanek do podawania drinków oraz koktajli ma ogromny wpływ na smak, zapach, temperaturę trunku oraz estetykę, która odgrywa równie znaczącą rolę podczas spożywania alkoholu lub napojów bezalkoholowych. Nie odbieraj sobie dodatkowej przyjemności, bądź dobry dla swojego drinka i dobieraj do niego odpowiednie szkło – odwdzięczy się eksplozją doznań, których wcześniej mogłeś nie doświadczyć 🙂

 

 

 

 


Dodaj komentarz

Prawa autorskie © DrinkMixer 2021