Rum czy likier? To jedno z najczęściej zadawanych pytań odnoszących się do napoju alkoholowego jakim jest Malibu. Poszukując odpowiedzi w internecie znajdziesz różne wersje określające rodzaj tego wyjątkowego trunku. A jaka jest prawda? Odpowiadając na to pytanie należy zagłebić się w historię powstania Malibu, do której poznania zapraszam Cię w tym wpisie.
Jak wszystko na świecie, coś powstaje z niczego. Historia Malibu zaczyna się na wyspie Barbados, której mieszkańcy zajmowali się produkcją rumu od połowy XVII wieku. W 1893 roku bracia Stades założyli na wyspie destylarnię The West Indies Destillery, której celem był import rumu do Niemiec. To właśnie w tym miejscu pierwszy raz połączono rum z ekstraktem kokosowym. Malibu szybko zyskało światową sławę i do dnia dzisiejszego jest jednym z najpopularniejszych, międzynarodowym alkoholem, który cieszy się uznaniem na całym świecie, zdobywającym wiele prestiżowych nagród.
Malibu powstaje w wyniku połączenia wyselekcjonowanych karaibskich rumów z naturalnym ekstraktem orzecha kokosowego. Charakteryzuje się słodkim, kokosowym smakiem i zapachem, co sprawia, że idealnie komponuje się w owocowych drinkach. Najpopularniejszymi drinkami z Malibu są Piña Colada, Malibu Kuba, Malibu Rumba.
Objętościowa zawartość alkoholu Malibu wynosi 21%, co klasyfikuje trunek jako likier. Od 2017 roku marka Malibu jest własnością firmy Pernod Ricard, która nazywa napój karaibskim rumem z likierem kokosowym, czego nie zabrania lokalne prawo. Sama nazwa nie wystarcza jednak, aby likier w cudowny sposób zamienił się w rum, którego zawartość alkoholu wynosi od 37,5% do 81%.
Podsumowując: Malibu to likier kokosowy przyrządzany na bazie karaibskiego rumu.
Nasze drinki z Malibu:
Różowa Pantera
Owocowa fantazja smaku czyli likier kokosowy w wariacji słodko-kwaśnej.