Old Fashioned jest pierwotną ikoną ery koktajlowej. Jeden z najpopularniejszych koktajli na całym świecie, serwowany od 1806 roku, który do dnia dzisiejszego zdobywa pierwsze miejsca na listach kultowych, najlepiej sprzedających się drinków. Tradycyjnie wykonywany z żytniej whiskey lub bourbonu z dodatkiem cukru i goryczy z ziołowych bitterów. Podawany na lodzie w szklance typu Old Fashioned, której nazwa pochodzi od nazwy koktajlu. Całość przyozdabiana jest twistem ze skórki pomarańczy.
Historia powstania Old Fashioned.
Początki Old-Fashioned Whiskey Cocktail (tak brzmi pełna nawa koktajlu) spowite są mgłą czasu. Związane są one z pojawieniem się pierwszej, odnotowanej definicji słowa „koktajl”, pochodzącej z 1806 roku: mieszany napój stymulujący, składający się z dowolnego, mocnego alkoholu (jednym z pierwszych i najczęściej używanych alkoholi była whiskey), cukru, wody i bittera (rodzaj napoju alkoholowego, aromatyzowany ekstraktami ziołowymi, roślinnymi lub z owoców cytrusowych, np. Angostura). Przez pierwszych kilka dekad napój ten nosił nazwę Whisky Cocktail. Z biegiem czasu, dzięki dostępności nowych składników takich jak curacao, absynt, barmani zaczęli robić „ulepszone” wersje koktajlu, co spotkało się z buntem wśród miłośników pierwotnej wersji drinka, którzy od tej pory zamawiając drinka prosili barmana o „Old-Fashioned Whisky Cocktail” (drinka w starym stylu). Tak powstała nazwa kultowego koktajlu.
Na przestrzeni wielu lat, różni ludzie przypisywali sobie wymyślenie Old-Fashioned, jednak każda z takich teorii została obalona i najprawdopodobniej autorstwo ponadczasowego koktajlu nigdy nie zostanie ustalone. Do chwili obecnej Old-Fashioned doczekał się wielu odmian i wariacji, z których najpopularniejsza została wpisana na oficjalną listę Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA).