Sidecar to drink, którego historia sięga początków zeszłego stulecia. Pierwsza jego opublikowana receptura pojawiła się w książce legendarnego Harry’ego MacElhone’a pt. Harry’s Abc Of Mixing Cocktails, wydanej w 1922r. Jest kilka wersji odnośnie tego, kto jest inwentorem ów zacnego drinka. Jednym z podmiotów przypisujących sobie jako pierwszemu zmieszanie Sidecar’a jest paryski hotel The Ritz. Natomiast w pierwszych wydaniach przytoczonej wcześniej książki można przeczytać, iż drink został stworzony przez Pat’iego MacGarry w londyńskim lokalu Buck’s Club. Trzecia wersja legendy Sidcar’a głosi, że jego pomysłodawcą jest kapitan armii amerykańskiej, który zwykł przemierzać przedmieścia Paryża w koszu motocyklowym, zaś drinka nazwał na cześć swojego ulubionego środka transportu. Fakty natomiast są takie, iż powstał on pod koniec I Wojny Światowej w Paryżu lub Londynie, a swoją nazwę zawdzięcza motocyklowemu koszowi.

Warto zauważyć, że obecna wersja Sidecar’a ma inne proporcje alkoholu bazowego w stosunku do modyfikatorów niż wersja pierwotna. Według naszej propozycji oraz IBA (oczywiście Sidecar znajduje się na oficjalnej liście) proporcje wynoszą 5:2:2, natomiast oryginalne proporcje wg. MacElhone’a powinny wynosić 1:1:1 (moim zdaniem zbyt słodkie). Z kolei bliższa sercu i podniebieniu wersja Embury’ego zachowuje proporcje 8:2:1 – przez niektórych uważana za zbyt wytrawną. Tym samym zachęcam do pobawienia się Sidecar’em i odkrycia własnych ulubionych proporcji.

W oryginalnej recepturze wykorzystuje się likier pomarańczowy Cointreau lub Grand Marnier. Korzystając z tańszych zamienników (np. Triple Sec od Toorank) aromat i smak gorzkich pomarańczy nie będzie tak intensywny.